Hýbsa cover

Ľahký vianočný zemiakový šalát s obaľovaným pečeným baklažánom

12. 12 2019 09:35 |
Recept Mirky Luberdovej
Recept Mirky Luberdovej Foto: TV Markíza

Potrebujeme:

8 zemiakov

3 slepačie vajíčka alebo 8 prepeličích

1-2 vymačkané citróny

1 nakladaná mrkva s hráškom

2 šalotky

1 malý grécky jogurt

soľ a korenie podľa chuti

ume ocot

kešu majonéza podľa chuti

kyslé uhorky

Postup:

Zemiaky v šupke pripravíme na pare zhruba 30 minút. Kyslé uhorky a šalotku nakrájame na drobné kúsky. Zeleninu môžeme uvariť do mäkka v osolenej vode, alebo kúpiť v skle zaváranú. Majú ich bežne v bio obchodoch. Vajíčka uvaríme na tvrdo. Vychladené zemiaky ošúpeme. Spolu s vajíčkom nakrájame na kocky, alebo pretlačíme cez sitko, ktoré používame pri príprave zemiakového šalátu. Všetko spolu premiešame v miske. Pridáme šalotku, uhorky a zeleninu. Podľa potreby dochutíme ume octom, ktorý robí príjemnú kyselkavú chuť a podporuje trávenie a citrónovou šťavou. Na záver začneme pridávať kešu majonézu. Množstvo nechám na vás. Ja som na toto mnozstvo šalátu pridala cca 200g kešu majonézy. ,,Vlhkosť'' šalátu môžeme podporiť malým balením gréckeho jogurtu. Hotový šalát by som pre prvým podávaním nechala odstáť aspoň 8 hodín, aby mali čas splynúť všetky chute.

Kešu majonéza

Potrebujeme:

150g kešu orechov

1šalotka

1/2 malej lyžičky cesnaku

1/4 hrnčeka čerstvej citrónovej šťavy

2 lyžice kvalitného olivového oleja

štipka himalájskej soli

Postup:

Prvú si pripravíme kešu majonézu, aby mala čas odstáť v ľadničke. Kešu orechy namočíme aspoň na 2 hodiny do studenej vody. Scedené orechy následne mixujeme v mixéry so šalotkou, citrónovou šťavou,cesnakom a soľou, do krémovej konzistencie. Ak treba môžete pridať pár lyžíc studenej vody. Na dosiahnutie krémovej konzistencie na koniec postupne pridajte olivový olej. Uistite sa, že vám olej naozaj chutí aj samostatne, aby ste si nepokazili chuť majonézy. Hotový krém dáme v uzavretom sklenom poháry do ľadničky. Takto by mala vydržať 2 týždne.

Obaľovaný pečený baklažán

Potrebujeme:

1 baklažán

1 hrať kešu orechov

Morská soľ

pretlačený cesnak

hroznový olej

Postup:

Panko strúhanka alebo klasická strúhanka. Baklažán nakrájame na cca 0,5 cm hrubé kolieska. Jemne ich nasolíme a necháme pustiť horkosť. Keď sa nám baklažán ,,spotí" utrieme ho papierovou vreckovkou. Olivový olej zmiešame s pretlačeným cesnakom, prípadne aj chilly. Potrieme baklažán a necháme vo vyhriatej rúre piecť cca 10minút na 180-190 stupňov. Stále by mal byť tvrdší. Nesmie veľmi zmäknúť. Tento krok môžete vynechať, ak máte radi tvrdší baklažán. Takto predpripravenými baklažán máčame v hustom kešu, alebo mandlovom kréme, ktorý si pripravíme mixnutím vopred namočených orechov v pomere 1:1 s vodou a trochou soli. Následne ponoríme do panko strúhanky, alebo podrobených kukuričných lupienkov, zmiešané s nastrúhaným parmazánom. Dáme piecť na rošt vystlaný papierom na pečenie, do rúry vyhriatej na 215 stupňov.

Komentáre (0)