Jogurtovo pohánkové lievančeky

02. 10 2019 10:00 |
Jogurtovo pohánkové lievančeky
Jogurtovo pohánkové lievančeky Foto: Mirka Luberdová

Potrebujeme:

(na 4 porcie)

2 vajíčka

2 lyžičky vanilkového cukru (môj tip- sušený vanilkový lusk po použití stredu dám do hnedého cukru a ten ním príjemne nasiakne)

1 lyžička prášku do pečiva

1/2 lyžičky sódy bikarbóny

400 ml kefíru alebo kvalitného jogurtu

80 g pohánkovej múky

140 g celozrnnej alebo hladkej špaldovej múky

2 lyžičky chia semienok

na džem potrebujeme:

150-200 g sušených sliviek

4-6 datlí (najlepšie sú medjool) alebo sušené figy

3-5 lyžíc vody

Postup:

Múky s práškom do pečiva preosejte cez sitko, aby bola vzdušnejšia. Zmiešajte spolu všetky ingrediencie. Ak sa použije jogurt namiesto kefíru tak uberte 1-2 lyžice múky. Konzistencia by mala byť ako riedka kaša.

Na vami zvolenom rozpálenom tuku smažíme lievančeky do zlatista z každej strany. Ja používam kokosový tuk, pre tých ktorý majú radi kokosovú chuť. Ak nie, skúste ghee maslo, alebo hroznový olej.

Hotové lievančeky necháme na servítke odkvapkať z nadbytočného tuku. Výborne chutia s čerstvý ovocím, bio slivkovým sirupom, prípadne javorovým. Komu sa chce vyhrať, skúste vlastný rýchlo džem. V malom hrnci roztápame na drobno pokrájane sušené slivky a datle, ktoré namočíme aspoň na 1-2 hodiny, aby nám zmäkli. Pridáme pár lyžíc vody, aby nám neprihoreli. Môžeme si na záver pomôcť ponorným mixérom aby nám vznikla hladká kompaktná zmes. Pokrájane kúsky koláča natrieme týmto džemom.

 

Komentáre (0)