Hýbsa cover

Pohánkový čoko-orechový koláč

26. 09 2019 14:02 |
Pohánkový čoko-orechový koláč
Pohánkový čoko-orechový koláč Foto: TV Markíza

Potrebujeme:

40 g pohánkovej múky

1 očistený vanilínový struk

štipka morskej soli

4 vajíčka

4 lyžice trstinového práškového cukru

30 g trstinového klasického cukru (môžete vynechať)

100 g tmavej 70% čokolády

100 g masla

60 g pekanových orechov (akýchkoľvek)

1 prášok do pečiva z vínneho kameňa

Postup:

Orechy opečieme na sucho na panvici zhruba 5 minút. Potom ich trením pomocou kuchynskej utierky, alebo papierových utierok zbavíme šupky, ak majú. Očistené orechy rozmixujeme v mixéry na suché mixovanie. Horkú čokoládu roztopíme nad horúcou parou. Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka. Bielka vyšľaháme do hustého snehu, spolu s postupne pridaným práškovým cukrom. Našla som aj trstinový práškový cukor. Do roztopenej vychladenej zmesi pridáme žĺtka zmiešané so zvyšným cukrom. Ak sa rozhodnete korpus prekrojiť a natrieť ešte džemom, nie je nutné pridávať ďalší cukor, ak nie ste na príliš sladké. Vajíčka by mali byť izbovej teploty, aby sa nezrazili. Dochutíme vanilkou. Pridáme roztopené maslo, všetko zľahka premiešame. Pomaly primiešavame pohánkovú múku, zmiešanú s práškom do pečiva a pomleté orechy. Zmes vymiešame úplne do hladka. Ako posledné jemne do zmesi zamiešame sneh.

Pečieme na 170 stupňov vo vymastenej forme. Nepečie sa dlho, zhruba 30 minút, kým sa nám neprestane v strede lepiť drevené špáradlo.

Komentáre (0)