Hýbsa cover

Kari polievka z červenej šošovice

22. 06 2018 12:40 | Mirka Luberdová
Kari polievka z červenej šošovice
Kari polievka z červenej šošovice Foto: Mirka Luberdová

Ingrediencie:

  • 200 g červenej šošovice
  • 2 kocky bio zeleninového bujónu
  • 1 l vody
  • 1 zemiak alebo topinambur
  • 1 cibuľa
  • 1 veľký strúčik cesnaku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • štipka muškátového orieška
  • rímsky kmín (voliteľné pokiaľ nemáte radi silenjšiu kmínovú chuť)
  • chilly (pokiaľ nepripravujeme aj pre deti)
  • 1 lyžička curry
  • čerstvá pažítka
  • konopné semienka
  • ghe maslo

POSTUP

Na zahustenie a výraznejšie dosýtenie môžete pripraviť beluga šošovicu. Pri tej nezabúdať na namočnie vopred, aspoň na 8 hodín. Následne variť spolu s bobkovým listom v jemne osolenej vode. Nepoužívajte už vodu, v ktorej sa namáčala, aby ste predišli zbytočnému nadúvaniu.

V hrnci zohrejeme ghee maslo a orestujeme na ňom nakrájanú cibuľu, tenké plátky zázvoru a cesnaku. Zemiak alebo topinamburu očistíme, nakrájame na malé kúsky a tiež pridáme do orestovanej zmesi. Zmes dochutíme chilly, kurkumou a rímskym kmínom a curry.

Červenú šošovicu dôkladne prepláchneme v sitku a pridáme scedenú do zmesi. Chvíľku porestujeme a zalejeme 1 l horúcej vody. Zhruba po 15 minútach by mala byť šošovica hotová. Polievku rozmixujeme.

Polievka chutí dobre posypaná konopnými semienkami, čerstvou pažítkou a beluga šošovicou. Je to veľmi sýta polievka, hodiaca sa ako samostatný chod.


Komentáre (0)