Hýbsa cover

Plnené tortily

08. 06 2018 13:16 | Mirka Luberdová
Plnené tortily
Plnené tortily Foto: TV Markíza

Ingrediencie:

  • 8 šálok múky (pšeničnú celozrnú, špaldovú, pohánkovú, možete aj kombinovať)
  • 3 šálky vody
  • 4 polievkové lyžice olivového oleja
  • 5-8 listov čerstvej bazalky
  • 2 malé lyžičky morskej soli
  • 4 polievkové lyžice rôznych byliných dochucovadiel (moje obľúbené sú chili, kurkuma, koriander, zázvor, saturajka )
  • 4 polievkové lyžice sušenej cibule
  • 2 malé lyžičky sušeného cesnaku

POSTUP

Do kuchynského robota si nasypeme múku, soľ, sušenú cibuľu, cesnak a všetky bylinné dochucovadlá. Zapneme pomalé miešanie a postupne pridávame na drobno natrhanú bazalku. Pomaly prilievame do stále miešajúceho robota kokosové mlieko alebo studenú vodu. Na koniec si pridáme olivový olej a celé necháme dôkladne premiešať, kým nám nevznikne zmes pripomínajúca bochník.

Na jemne pomúčenej doske hladkou pšeničnou múkou si vaľkáme kúsky cesta, ktoré si postupne odtrhávame z bochníku. Záleží na vás, ako veľké chcete tortily mať. Odporúčam si každý odtrhnutý kúsok cesta niekoľkokrát preložiť a prevaľkať, podobne, ako keď ste robievali pagáče. Tortily sú potom omnoho jemnejšie a ak ich urobíte hrubšie, viete si vytvoriť takzvaný pyta chlieb.

To znamená, že ak odkrojíte z jednej strany kraj tortily, mali by ste mať uprostred dutý priestor, ktorý sa dá naplniť zmesou. Tortily ukladáme na stredne rozohriatu panvicu. Z každej strany ju pečieme kým sa nezačne jemne zdúvať, ako keby sa na nej robili bublinky.

Pokiaľ máte kvalitnú teflónovú panvicu, nepotrebujete žiaden olejový podklad pod tortily. Cesto je vďaka kokosovému mlieku a už pridanému olivovému oleju dosť ,,mastné" aj samo o sebe. Necháme ich úplne vychladnúť a potom ich možeme uskladniť v mikroténovom sáčku vonku alebo ich dať zamraziť. Čerstvé vybraté vydržia zhruba 3 dni.

Naplníme ich:

  • 1 hrsť šalátu
  • 1/2 orestovanej žltej cukety na slnečnicovom oleji
  • 20 g feta syru (alebo ricoty)
  • olivovo horčicový dresing:1 lyžica olivového oleja, 1lyžička dijonskej horčice, 1/2 lyžičky medu a citrónova šťava podľa chuti


Komentáre (0)