Prečo varené vajce neškodí alergikom? Tu je odpoveď

26. 05 2018 13:30 | zg
Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com

Odborník upozorňuje, že nie je vajce ako vajce.

Bez tejto potraviny si varenie nevie predstaviť žiadny kuchár. Reč je o vajíčkach, ktoré sú základom každého dobrého koláča alebo niektorých tradičných slovenských jedál.

Za socializmu vymysleli formulku, podľa ktorej jedno vajce denne patrilo k zdravej výžive. Platí to aj dnes alebo by sme ich týždenne mali zjesť menej? V Teleráne sa problematike konzumácie i správnemu kupovaniu vajíčok venoval odborný garant HÝBSA Viktor Bielik.

„Viaceré štúdie dnes hovoria, že nie sedem, ale dokonca až tucet vajíčok týždenne nemá negatívny vplyv na kardiovaskulárne choroby. Dokonca ani na cukrovku. V niektorých krajinách, hlavne v Škandinávii, nemajú stanovený horný limit pre ľudí," vysvetlil.

Aké vajíčka by sme mali jesť

Okrem toho, že vajíčka používame v teplej i studenej kuchyni, pri príprave hlavných jedál, jedávame ich v rôznych podobách aj na raňajky alebo večeru.

Odborník upozorňuje, že nie je vajce ako vajce. Jedna vec je tepelná úprava, druhá, ak ho zjeme surové. V tomto prípade sa pre niektorých ľudí môže správať ako alergén.

Športový fyziológ Viktor Bielik: Najväčšie problémy s nadváhou majú ľudia, ktorí jedia light potraviny

„Ak je dieťa alergické na surové vajce, jeho alergia sa nezhoršuje, ak vajíčko uvaríme alebo mu pripravíme volské oko. Neplatí to v prípade vajíčka na tzv. hniličku, pretože tu môžu byť patogénne riziká," vysvetlil Bielik.

Rast svalov

Viktor Bielik radí, že ak máme doma tínedžerov a chceme, aby im narástli svaly, vajíčko je výrazný zdroj leucínu. Vďaka tejto aminokyseline sa na začiatku naštartuje proces rastu. Zo surového vajíčka ho telo získa oveľa ťažšie.

Vajíčka od babičky alebo z obchodu

V prípade vajíčok je veľmi dôležité vedieť, čím sliepku chovali. Bielik tvrdí, že ak napr. cirokom, ľanovými semenami alebo semenami z repky olejnej, profil vajíčka je úplne odlišný ako u obchodných.

Volské oko - ilustračná snímka - 1
Foto: Shutterstock.com
 

„Som zástankyňa vajíčka v jedlách pre deti. Najradšej však mám, keď si ich môžem kúpiť na farmárskych trhoch alebo od známych, ktorí chovajú sliepky. Chuť oproti obchodným je výrazne rozdielna," dodala ambasadorka HÝBSA Miroslava Luberdová.

Je prepeličie vajce zdravšie ako slepačie? Odpoveď nájdete vo videu.

 

Komentáre ( 0)

 

Upútavka

 
Zažite HÝBSA deň v Žiline - v sobotu, 30. júna, na Nám A. Hlinku!
Sledujte celé epizody na